Våren är påväg

Hejsan!

Snart är det dags för en av vår religions högtider, nämligen Holi. Jag gillar Holi speciellt mycket för den är så himla rolig. Ingen kommer undan färgerna som bara sprutar från alla hörn och kanter och eldarna som brinner och hur lyckliga folk är just då, när alla samlas för att fira att våren är tillbaka. Gatorna fylls äntligen av liv igen. Vi städar bort vintern.

Min kusin har precis kommit tillbaka från Sverige där hon var utbytesstudent för att det är gratis skola i Sverige. Hon berättade för mig att det finns en liknande tradition där. Valborg tror jag den heter. Då firar dom att våren är kommen. Men i Sverige så märks det mycket tydligare att våren är påväg. Ja, för dom har till och med snö! Även dom tänder stora brasor för att sprida värme, precis som här. Högtiden har även aningen religiösa inslag. Valborg är från början till för att jaga bort onda makter som står på glänt när vintern lider mot sitt slut och sommaren är runt hörnet. Onda makter är i detta fallet exempelvis häxor. Häxor  som hade sin häxsabbat på valborgsmässoafton.

Firandet av Holi handlar också om myten om en fräck kung som  inte tyckte om när hans son tillbad guden Vishnu. Han gjorde allt i sin makt för att skada sin son och lära honom en läxa, men detta skyddade gudarna honom från. Kungen hade en syster vid namn Holika, som var immun mot att brännas av eld. Därför bad kungen Holika ta med sig sonen in i elden. Men gudarna gjorde så att sonen klarade sig, medan Holika dog. Därför eldar vi, för att tillbe gudinnan Holi om framgång och lycka. Liksom Valborg är Holi då en religiös högtid. Det finns dock stora skillnader. I Sverige tillber majoriteten ingen gud och tänker inte särskilt mycket på onda makter när festen är igång, till skillnad från Holi. Jag tycker det känns bra att vi ber här, då känns det som om alla är lite mer på samma sida. Som att alla håller med om vad som är rätt och fel.

holi

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.