Kambodjas största problem.

Kambodja är ett land som har många  stora problem. T.e.x har vi inga särskilda trafikregler, vägarna är i mycket dåligt skick och fordonen är dåligt underhållna. I Kambodja sker minst 30 trafikolyckor om dagen. I landet är det stora klass skillnader, är man rik kan man få bra sjukvård och skola till sina barn. Är man däremot fattig är det usla sjukhus och inte en självklarhet att barnen går i skolan. När Pol Pot och hans politiska parti röda khmererna tog över makten i mitten av 70-talet, växte en hel generation av Kambodjas invånare upp utan att lära sig färdigheten att kunna skriva och läsa då han ansåg att människor med kunskap, t.e.x lärare,läkare, buddhister, muslimer, kristna och andra etniska grupper med ursprung ifrån andra länder var ett hot för Kambodja. Så vad han gjorde med dom vad att han avrättade dom och torterade dom på många olika plågsamma sätt. Han utrotade runt 3 miljoner människor på lite mindre än 4 år.

Men ett av våra största problem är barnprostitution vilket jag kommer berätta mer om i detta inlägg.

Siffran står just nu på 15000 prostituerade i hela Kambodja och enligt bewithus.com så är 35% av dessa barn under 16 år. Dom skriver också att dom tre platserna i Kambodja där människohandel är vanligast är i Siem Reap, Phnom Pehn och Sihanoukville vilket är Kambodjas största och mest befolkade städer, men det är tydligen också vanligt ute på landsbygden.

Många föräldrar säljer ett eller flera av sina barn på grund av att dom tror det är bäst för både familjen och barnet, dom tänker att barnet slipper leva i såna hemska och desperata förhållanden och dom tror ju också att barnet kommer få ett annat jobb, det kan vara vadsomhelst, t.e.x att sälja souvenirer, jobba i en verkstad m.m. Men dom vet ingenting om vart barnet kommer hamna och vad han eller hon kommer bli utsatt för. Om Kambodja inte vore ett U-land och BNP’n skulle vara 1090 per person skulle föräldrarna aldrig göra det tror jag. Dom gör det eftersom dom är desperata och fattiga och måste kämpa varje dag för att kunna överleva. och eftersom de flesta invånarna har ingen fast lön och är analfabeter så känner dom att ge bort sitt barn till en människa som erbjuder barnet jobb är ju bra så dom får en inkomst med pengar då Kambodja inte har någon A-kassa.

Jag har fortfarande väldigt svårt att förstå hur man kan sälja sitt barn till en främmande människa dock. Om mina föräldrar hade sålt mig hade jag blivit extremt besviken och ledsen, jag hade känt mig övergiven och inte älskad.

Jag sökte djupare i detta ämne och hittade en artikel i svenska tidningen Svenska Dagbladet. I denna artikel stod det att det finns pedofiljägare i Kambodja som jobbar med att få pedofiler i Kambodja dömda.

Varför har Kambodjas regering inte satsat mer pengar på pedofil jägare? Självklart är det super viktigt att Kambodjanska barn ska få en utbildning och jag tycker vår premiärminister Hun Sen gör helt rätt som satsar pengar på det! Men man borde lägga pengar på detta ämne också! Det är ju viktigt att barn ska känna sig trygga på gatorna och inte vara rädda tycker jag. Jag menar om man skulle lägga mer pengar på så kallade ”pedofiljägare” i Kambodja skulle antalet våldtäkter och barnprostitution minska med flera procent. Och när allt färre pedofiler skulle resa till landet skulle hallickarna av barnprostituerade se att det inte är lika vanligt vilket skulle absolut göra att dom inte tar lika många barn. Om man också skulle fixa jobb med fasta löner i Kambodja skulle mindre föräldrar och andra vårdnadshavare behöva ge bort ett eller flera av sina barn.

Det är helt galet tycker jag att så många pedofiler finns i Kambodja och att detta är så vanligt. Jag menar liksom 95% av Kambodjas befolkning är buddhister och buddhister lever efter den åttafaldiga vägen, och som ni kan se i länken som ni förs till om ni klickar på så är det fjärde steget ”rätt handling” där det finns med att man inte ska såra någon.

Jag kollade också upp hur det är med massmedier i mitt land. Och när jag läste om Kambodja på källan NE.se så stod det att Kambodja inte har någon tidning som ger ut daglig information. Detta tror jag också är en anledning till att det är så vanligt med barnprostitution, jag menar om det fanns en tidning som skrev dagliga nyheter och tog upp barnprostitution i Kambodja skulle antalet fall minska. Alla skulle ju bli mer försiktiga och familjer skulle inte sälja bort sina barn till främmande människor.

Det har tagits upp mycket på internet att det är för få barn i Kambodja som går i skolan, speciellt flickor. Och enligt  källan sida.se så prioriterar Kambodjas regering ämnet utbildning och att fler barn ska gå i skolan. Men för mig som bor i Kambodja vet jag mycket väl att många av dessa barn har mycket långt till en skola, och när vissa av dom då inte kan ta någon form av transport till en skola ser många föräldrar eller annan av deras anhöriga en chans i detta. Jo att barnet kan tjäna in pengar genom att prostituera sig. Barn i Kambodja utnyttjas på många olika sätt, inte bara prostitution. T.e.x används dom till att producera kläder till många olika stora klädkedjor som du kan läsa mer om på svt.se/nyheter. Det är väldigt tråkigt tycker jag att den åttafaldiga vägens tänkande har blivit så sekulariserade här. Folk verkar inte bry sig lika mycket om religionen och har tyvärr inte så mycket moral. Pengar styr tyvärr både moral och religion till viss mån.

 

Källor använda: 

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_khmererna

http://www.landguiden.se/Lander/Asien/Kambodja/Arbetsmarknad

http://www.beewithus.com/lander/kambodja/

http://www.svd.se/pedofiler-jagas-i-kambodja

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kambodja

https://humsamsa12.wordpress.com/2014/10/10/index-kambodja/

http://www.svt.se/nyheter/lalalaal

http://www.globalis.se/Laender/Kambodja/(show)/indicators/(indicator)/182

En reaktion på ”Kambodjas största problem.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.